Få upp till 10 000kr i inbyte mot en ny receiver från Onkyo eller Pioneer
« Tillbaka till alla inlägg

Vad är streamers? - En Nybörjarguide!

Publicerad 2023-11-22 av Jonathan Österberg

Vad är en streamer?

I dagens digitala era har konsumtionen av musik genomgått en revolution. En ny generation av entusiaster har omfamnat streamingtjänster för att föra in ljudets värld direkt i vardagsrummen. En Streamer har blivit det vanligaste sättet att avnjuta musik genom att utnyttja onlinetjänster som Spotify, Tidal, Qobuz, Last FM, internetradio, YouTube och liknande.

Med en separat streamer kan du koppla in den i din befintliga förstärkare och aktiva högtalare och komma åt miljontals låtar med några knapptryck. För de som söker en sömlös integration med sina ljudsystem finns även förstärkare och högtalare med inbyggd streamingteknologi. Det är som om musiken svävar fritt genom luften och införlivar sig i det fysiska utrymmet, skapat av de mest avancerade teknologiska innovationerna.

Läs Naim New Classic - I Fokus

Se alla streamers här

Den musikälskande gemenskapen har bevittnat en imponerande utveckling inom streaming de senaste åren. Streamingtjänsterna har mognat och erbjuder nu ljudkvalitet i världsklass. Även för de mest hängivna samlarna av vinyl eller CD-skivor är det svårt att förneka fördelarna med att utforska möjligheterna som streaming erbjuder.

Förutom det imponerande utbudet av tillgänglig musik och bekvämligheten att växla låtar med en enkel knapptryckning, har ljudkvaliteten för onlinemusik upplevt en dramatisk förbättring. Högupplöst musik finns hos flera tjänster och lyssnarna kan njuta av ljud som fångar varje nyans och subtilitet i musiken. Det är som om varje ton bär med sig en historia och varje melodi är en resa genom ljudets konst.

Läs Marantz Stereo 70s - I Fokus - Förstärkare med inbyggd streaming

Så, oavsett om du är en purist som älskar känslan av vinyl eller en modern musikpionjär som omfamnar streaming, är det oumbärligt att utforska den nya världen av möjligheter som musikströmning har öppnat upp. Den oändliga melodin är nu inom räckhåll, och det är dags att låta musiken leda vägen in i framtiden.

Vad är skillnaden på en dyr och en billig streamer?

Räcker det inte med att använda min dator? En streamer är speciellt utformad för att hantera ljudfiler på ett sätt som andra enheter inte är. I slutändan gör en dator många saker bra, men den var inte designad som en ljuduppspelningsenhet. Datorer har många olika komponenter som jobbar samtidigt vilket bidrar med störningar; de var inte designade för att vara tysta ur ljudnivå utan också ur elektrisk synvinkel.

Läs Aktiva högtalare - En Nybörjarguide!

Jitter

I världen av digitala signaler är noggrannhet och precision nyckeln till att bevara ljudets renhet. En digital signal är uppbyggd av ett antal samplingar per sekund, där varje sampling är en snapshot av ljudet vid en specifik tidpunkt. I en idealisk situation skulle dessa samplingar tas med exakta och regelbundna mellanrum, som dikteras av den digitala klockan i ditt DAC/Streamer.

Men, som i många tekniska sammanhang, kommer verkligheten med sina utmaningar. Jitter, en term som blir allt mer bekant i ljudvärlden, inträffar när den digitala klockan inte är helt stabil. Istället för perfekt synkroniserade intervaller mellan samplingarna uppstår små variationer i längden på dessa intervall. Denna oregelbundenhet kan ge upphov till förvrängningar av det ursprungliga ljudet när det återges.


Jitter kan göra sitt intrång både under inspelningen och återgivningen av ljud, men det är ofta det inkommande analoga till digitala jitter som anses vara den huvudsakliga boven i dramat. Vid inspelning tenderar detta fenomen att bli inpräntat i det digitala inspelningsmaterialet, och därmed blir det en utmaning som måste hanteras noggrant för att undvika negativa påverkningar på ljudkvaliteten.

För att förstå konsekvenserna av jitter är det viktigt att tänka på ljud som en konstform där varje nyans och varje tyst ögonblick är av betydelse. Små variationer i tid kan resultera i avvikelser från det ursprungliga ljudet och förlusten av dess subtila detaljer. Att balansera den digitala klockan och minimera jitter blir därför en konst i sig, där varje teknisk justering strävar efter att upprätthålla den känsliga harmonin i ljudets värld.

DAC

Om du pratar om en streamer som matar ut en analog signal, så inkluderar streamern även en DAC och dess strömförsörjning. I så fall kommer att finnas skillnader i ljudkvalitet eftersom olika DAC:ar (tillsammans med sin strömförsörjning) låter olika.  

En DAC, eller digital till analog-omvandlare, är enheten som översätter digitalt lagrad information från en streamer, CD-skiva eller annan digital media till det analoga ljudet som vi kan höra.

Se alla DAC:ar

En bättre DAC ger bättre ljudkvalitet genom att minska brus och distorsion och se till att alla ettor och nollor som strömmas läses av korrekt och ingen information försvinner. Den har också lägre latens, vilket gör att ljuduppspelningen är snabbare och mer uppslukande. Dessutom kan bättre DAC:ar bearbeta högupplösta ljudfiler, vilket ger otroliga detaljer i ljudet.

Streamers finns också med digitala utgångar och då kallas de "streamingtransport" och kopplas in i en extern DAC som omvandlar ljudet.

Oavsett om din streamer innehåller en DAC eller inte, kan du välja att använda en extern DAC. Om du råkar äga en avancerad DAC kan den mycket väl vara bättre än den i din streamer; det är upp till dig att avgöra. DAC:en och streamern gör båda en skillnad i ljudet.

Vad ska man tänka på när man köper en streamer?

Det finns olika saker att överväga när du ska köpa en streamer, här kommer några:

Inbyggd eller extern DAC

Som nämnt tidigare, det finns streamers med inbyggd DAC (som ofta tillåter transport-funktion ändå) och det finns de som kräver en extern DAC.

Valet mellan en streamer med inbyggd DAC och en som kräver en extern DAC beror på dina specifika behov, preferenser och det befintliga ljudsystemet. 

Om streamern har en högkvalitativ inbyggd DAC som uppfyller dina ljudkrav, kan det vara bekvämt att använda den inbyggda enheten och eliminera behovet av en extern DAC.

En extern DAC ger dig möjlighet att uppgradera eller byta ut enheten separat, vilket kan vara fördelaktigt om du vill anpassa ljudet i framtiden. Det ger också flexibilitet att ansluta externa DAC-enheter av hög kvalitet om du har specifika ljudpreferenser.

Läs WiiM - I Fokus

Föredrar du fysisk media? Se alla CD-spelare och Vinylspelare

En streamer med inbyggd DAC kan vara mer prisvärd, eftersom du inte behöver investera i en separat DAC. Å andra sidan, har du redan en bra DAC kan en streamer utan DAC av hög kvalitet vara mer prisvärd.

Kontrollera vilka anslutningsmöjligheter som båda alternativen erbjuder. En extern DAC ger ofta fler anslutningsalternativ och kan vara mer anpassningsbar till olika ljudsystem.

Om du primärt lyssnar på komprimerad musik från streamingtjänster, kanske en inbyggd DAC räcker för att uppfylla dina behov. Å andra sidan kan högupplöst ljud dra nytta av en extern DAC för att maximera ljudkvaliteten.

En streamer med inbyggd DAC kan minska antalet enheter och kablar i ditt ljudsystem, vilket kan vara önskvärt om du strävar mindre röra.

Sammanfattningsvis kan både streamers med inbyggd DAC och de som kräver extern DAC leverera utmärkt ljudkvalitet. Det är viktigt att överväga dina personliga preferenser, budget och det befintliga ljudsystemet för att fatta det bästa beslutet för dina behov. Om möjligt är det också bra att lyssna på båda alternativen för att bedöma ljudkvaliteten och bestämma vilket som passar dig bäst.

Tjänster

Alla streamers har inte tillgång till alla tjänster. Se över vilka tjänster som är viktiga för dig, t.ex. Roon, Qobuz, Spotify Connect eller DAB radio och välj en streamer som uppfyller alla dina krav.

Är du intresserad av att läsa mer?

Begagnad HiFi - En Nybörjarguide!

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Rörförstärkare - En Nybörjarguide!

What Hi-Fi Awards 2023 - I Fokus

Ström - En Nybörjarguide!

Golvhögtalare vs Stativhögtalare - En nybörjarguide!

Vinylspelare - En Nybörjarguide!

« Tillbaka till alla inlägg

Rekommenderade produkter