Högtalare som väcker känslor - REA på Audiovector QR serien
« Tillbaka till alla inlägg

Vinylspelare - En Nybörjarguide!

Publicerad 2023-06-12 av Simon Svanberg

Att börja utforska vinylskivor och vinylspelare är en spännande och givande upplevelse. Här är en nybörjarguide som hjälper dig komma igång med din vinylspelare.

Läs vidare om Audio-Technica!

Steg 1: Förstå grundläggande komponenter

En vinylspelare består av flera viktiga delar. Här är några av de viktigaste komponenterna:

Tallrik: Detta är den roterande delen där vinylskivan placeras. Tallriken roterar när spelaren är igång.

Tonarm: Tonarmen är den rörliga delen som innehåller pickup och nålen. Den placerar nålen på vinylskivans yta och överför ljudet till högtalarna.

Pickup: Pickuppen är den elektroniska enheten som omvandlar det fysiska ljudet från nålen till ett elektriskt ljudsignal som sedan kan förstärkas och spelas upp. 

Nål: Nålen är den delen av pickupen som fysiskt kommer i kontakt med vinylskivan och avläser ljudinformationen från spåret.

Plint: fungerar som grunden. Även om plinten finns där för estetiska ändamål, är det också det som rymmer allt det fina: de komplicerade, elektroniska bitarna som får din skivspelare att fungera. Oftast ser du socklar gjorda av trä, metall eller akryl. 

Steg 2: Välj rätt vinylspelare

Det finns många olika vinylspelare att välja mellan, så det är viktigt att välja en som passar dina behov och budget. Tänk på följande faktorer vid val av en vinylspelare:

Direktdriven eller remdriven: Den direktdrivna skivspelaren håller motorn direkt under tallriken. De är populära hos DJs då de kan enkelt snurra åt båda hållen utan att skada motorn. Den direktdrivna skivspelaren har också en snabbstartsfunktion som sätter på musiken. 

Som namnet antyder är en remdriven skivspelare en skivspelare som använder en rem för att snurra sin tallrik. Denna skivspelare har vanligtvis sin motor på sidan av enheten, med remmen virat runt skivtallriken. Detta kan vara allt från att sitta precis utanför på kanten av själva tallriken, eller runt den yttre kanten av den inre tallriken där den yttre tallriken sitter. Bältet ser till att motorn lätt kan isoleras från tallriken. Detta kan ofta leda till att spelaren tar några sekunder innan det kan komma upp i full fart. Eftersom skivspelaren drivs av en rem har den större chans att slitas ut och behöva bytas ut efter ett tag. Den goda nyheten är att, även om detta är irriterande, är processen ganska enkel och billig att göra. Fördelen är att det är mindre vibrationer och bättre ljudåtergivning

Automatisk eller manuell: Med en automatisk skivspelare behöver du bara trycka på en knapp för att starta och stoppa uppspelningen. Tonarmen lyfts automatiskt och placeras på rätt position på skivan när du startar. Du behöver manuellt lyfta tonarmen från sin hållare och placera den försiktigt på vinylskivan för att starta avspelningen. När skivan är slut måste du lyfta tonarmen och placera den tillbaka på sin hållare för att stoppa avspelningen.

Budget: Bestäm hur mycket du är villig att spendera. Vinylspelare kan variera i pris från några hundra till flera tusen kronor. Tänk på att du oftast behöver nödvändiga tillbehör som kablar, rengöringsmedel och RIAA-Steg

Nya eller begagnade:
Du kan köpa nya eller begagnade vinylspelare. Begagnade spelare kan vara ett budgetalternativ, men se till att de är i gott skick och fungerar korrekt. Våra begagnade skivspelare är funktionstestade och vi lämnar alltid 6 månader garanti.

Läs mer om begagnad Hifi här

Funktioner: Titta på vilka funktioner som är viktiga för dig. Vill du ha ett inbyggt RIAA-steg eller USB-anslutning för att digitalisera dina skivor? Överväg vilka funktioner som är viktiga för ditt lyssnande och inspelning.

Steg 3: Börja använda din vinylspelare

När du har köpt din vinylspelare, här är några steg för att installera den:

Placering:
Välj en plats för din vinylspelare där den inte kommer i direkt solljus eller nära värmekällor som element eller radiatorer. Detta kan påverka skivorna negativt. 

Nivå och stabilitet:
Se till att din spelare är plan och stabil. En ojämn yta kan orsaka problem med avspelning och skada både skivor och nålen.

Anslutningar:
Anslut din vinylspelare till en förstärkare eller högtalare med hjälp av de medföljande kablarna eller de du köpte med. Följ tillverkarens anvisningar för korrekta anslutningar.

Justeringar:
Följ tillverkarens anvisningar för att justera tonarmen och kalibrera pickupen. Detta kan vara en känslig process, så var försiktig och noggrann. Det finns bra verktyg för detta som

Här hittar du tillbehör för din skivspelare

Pro-Ject Debut Pro vinylspelare

Steg 4: Skötsel och underhåll

Att ta hand om sin skivspelare och skivsamling är avgörande för att upprätthålla både ljudkvalitet och långvarig njutning av musiken. En välskött skivspelare och skivsamling kan erbjuda en unik och autentisk musikupplevelse som digitala format ofta inte kan återskapa.

För det första är regelbunden rengöring och underhåll av skivspelaren nödvändig för att undvika slitage och för att säkerställa att nålen kan röra sig fritt över skivans yta. En smutsig nål eller damm på skivspelaren kan leda till försämrad ljudkvalitet och till och med skador på skivan.

Vinylskivor är känsliga för damm, fingeravtryck och andra föroreningar som kan samlas på ytan. När nålen på din skivspelare rör sig över dessa ytor kan dessa partiklar skapa ojämnheter och störningar i ljudet, vilket direkt påverkar den övergripande ljudkvaliteten.

Investera tid i att upprätthålla rengöringen av dina vinylskivor så kan du säkerställa att de fortsätter att leverera en högkvalitativ och störningsfri musikupplevelse över tid.

RIAA-Steg: Om din förstärkare saknar Phono-ingång behöver du koppla ett RIAA-steg mellan förstärkaren och skivspelaren. RIAA-stegen har antingen MM- eller MM -och MC-ingång. Att RIAA-steget behövs, beror på att vid gravyr av skivan dämpas amplituden på låga toner för att få plats med fler spår, och amplituden för höga toner ökas för att få ett bättre signal/brus-förhållande. Det är uppjusteringen till hanterbar nivå samt dekodningen som kallas ”RIAA-kurva”. Vissa skivspelare har inbyggt RIAA-steg, men då detta har en ljudförsämrande effekt finner man nästan uteslutande integrerade RIAA på enklare skivspelarmodeller.

Lock: Använd ett lock när spelaren inte används för att skydda den mot damm och smuts. Har din spelare inte lock kan du se om vi har något som passar

Tillbehör för skivspelare


Genom att följa denna nybörjarguide kommer du att kunna njuta av dina vinylskivor och din vinylspelare på bästa sätt. Glöm inte att experimentera med olika skivor och genrer för att upptäcka den magiska känslan av vinylens ljud.

Är du intresserad av att läsa mer?

What Hi-Fi Awards 2023 - I Fokus

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Rörförstärkare - En Nybörjarguide!

Aktiva högtalare - En Nybörjarguide!

Ström - En Nybörjarguide!

Golvhögtalare vs Stativhögtalare - En nybörjarguide!

« Tillbaka till alla inlägg