- I sommar from vecka 21 har butiken stängt på söndagar -
« Tillbaka till alla inlägg

Hur väljer jag rätt högtalare?

Publicerad 2024-03-22 av Jonathan Österberg

Hur väljer jag rätt högtalare?

Att välja rätt högtalare är avgörande för att uppnå den perfekta ljudupplevelsen. För att hitta de perfekta högtalarna behöver du först fundera på hur du planerar att använda dem. 

  • Vad lyssnar du på för musik? 
  • Hur stort rum har du? 
  • Hur mycket vill du spendera? 
  • Vad har du för förstärkare?

När du har klargjort detta kan du fokusera på att hitta högtalare med rätt ljudkvalitet, effekt och storlek för ditt utrymme. Att jämföra olika modeller och läsa recensioner kan hjälpa dig att göra ett välgrundat beslut men det absolut avgörande är din smak. Boka en tid och provlyssna olika modeller och hitta högtalaren som är perfekt för dig. 

Se alla högtalare här

Audiovector R 1 Arreté - Toppmodellen från R1-serien
Audiovector R1 Arreté - Toppmodellen från R1-serien

Vad lyssnar du på för musik?

Alla högtalare har sina egna karaktärer och styrkor och passar därför bra för olika typer av musik. Högtalare från Spendor passar ofta bra för akustisk musik då de har en väldigt luftigt och transparant mellanregister samt diskant vilket gör att instrumenten blommar ut och låter naturliga. Lyssnar du mycket på rock rekommenderar vi till exempel Elac 400-serien, den är bra för nästan all musik men speciellt för rock. Lyssnar du på hip-hop och elektronisk musik passar till exempel Dynaudio Special forty och Monitor audio Silver 100 då de har bra punch i basen.

Hur stort rum har du?  

Rummets storlek kan vara avgörande vid valet av högtalare. Ett större rum kräver oftast större högtalare för att fylla utrymmet med ljud utan att förlora kvalitet. Mindre rum kan klara sig med mindre högtalare, men det är viktigt att de kan leverera tillräckligt med ljud för att inte låta svaga eller tunna. Har du för stora högtalare kan det låta "bumligt". 

Hur mycket vill du spendera?

Dyrare är alltid bättre är ett vanligt uttryck men det är inte alltid sant. Vi erbjuder högtalare i flera olika prisklasser och det finns prisvärda högtalare för 5000:- och det finns prisvärda högtalare för 300 000:- Att något är prisvärt innebär att det erbjuder ett bra förhållande mellan pris och kvalitet. Med andra ord, när något anses vara prisvärt, får du mycket värde för det pris du betalar.

Vi hjälper dig att hitta dina dröm-högtalare! 

Kontakta oss här 

Dynaudio Focus 10 - Äkta HiFi i ett trådlöst paket
Dynaudio Focus 10 - Äkta HiFi i ett trådlöst paket

Hitta rätt förstärkare för rätt högtalare

När man matchar högtalare och förstärkare ska man inte bara se till att förstärkaren har bra komponenter och klarar av att leverera tillräckligt med kraft för att driva högtalaren, du ska även tänka på att parningen av högtalare och förstärkare levererar ett unikt ljud. Ett par högtalare kommer låta annorlunda med olika förstärkare och det gäller att hitta en blandning som komplementerar varandra bra. 

Till exempel är vår erfarenhet att högtalare med varm karaktär presterar bra med en förstärkare som har kylig/neutral karaktär. 

Läs Rörförstärkare - En Nybörjarguide!

Golvhögtalare eller Stativhögtalare?

Generellt är stativhögtalare är bättre för mindre utrymmen medan golvhögtalare är bättre i större utrymmen. Detta är dock inte en given regel. Det finns stativhögtalare som Dynaudio Special forty som kan fylla stora rum utan problem och golvhögtalare som Spendor A2 som kan användas i ett litet utrymme utan problem.

Både golvhögtalare och stativhögtalare har sina egna fördelar och är bäst lämpade för olika situationer och behov. Det viktigaste är att välja högtalare som ger dig den ljudupplevelse du söker och passar ditt rum samt budget. Oavsett om du väljer golvhögtalare för kraftfull bas eller stativhögtalare för detaljerad och kompakt ljudåtergivning, är det viktigt att lyssna på olika modeller och jämföra deras ljud för att hitta det som passar bäst för dig och din musiknjutning.

Läs mer här

ELAC Solano - Nu med JET6-diskant!
ELAC Solano - Nu med JET6-diskant!

Högtalare med inbyggd förstärkare

Aktiva högtalare är en typ av högtalarsystem där elektroniken är inbyggd direkt i högtalarenheten. Detta innebär att du inte behöver köpa och ansluta en separat förstärkare (ibland inte heller DAC eller streamer) till högtalarna. Aktiva högtalare erbjuder en rad fördelar och är ett populärt val bland ljudentusiaster. 

En av de främsta fördelarna med aktiva högtalare är att de är enkla att installera. Eftersom förstärkaren redan är inbyggd i högtalaren behöver du inte oroa dig för att ansluta och konfigurera en separat förstärkare. Detta gör dem till ett utmärkt val för nybörjare eller de som vill ha en enklare installationsprocess med få kablar och tillbehör.

Se alla aktiva högtalare

Behöver jag en subwoofer?

Nej, du behöver inte nödvändigtvis ha en subwoofer för att lyssna på musik. En subwoofer är en högtalare specialiserad på att återge de lägre frekvenserna i ljudspektrumet, alltså basljud. 

Vissa musikgenrer, som elektronisk musik eller hip-hop, kan dra nytta av en subwoofer för att förstärka basen och ge en mer fullständig ljudupplevelse. Men många andra musikgenrer, som jazz, klassiskt eller viss akustisk musik, kan avnjutas utan en subwoofer. Det beror på din personliga preferens och hur mycket du värdesätter basljudet i din musik.

Med det sagt så kommer en subwoofer i majoriteten av fall lyfta din musikupplevelse oavsett favorit-genre!

Prova en subwoofer och upplev skillnaden 

Subwoofer från Klipsch
Subwoofer från Klipsch
« Tillbaka till alla inlägg