Högtalare som väcker känslor - REA på Audiovector QR serien
« Tillbaka till alla inlägg

Rega - I Fokus

Publicerad 2024-01-19 av Jonathan Österberg

Sedan den ödmjuka början tillbaka 1973 byggdes Regas första framgång på prisbelönta tonarmar och skivspelare, men Rega har tillverkat kompletta HiFi-system sedan åttiotalet.

En kort bakgrundshistoria.

En ganska stor del av Roy Gandys rätt normala barndom handlade om att bygga elgitarrer och flyga modellflygplan, han spelade klarinett och födde upp kanariefåglar. När Roy hade fyllt fjorton år så frågade hans mamma om de skulle skaffa sig en skivspelare eller en TV. Roy ville helst ha en skivspelare. Hans mamma köpte en TV…

Vid arton års ålder byggde Roy sina första högtalare, det var inte den första Rega-produkten med det första steget var nu taget.

Se Regas nya högtalare "AYA"

Roys intresse för HiFi kommer från hans stora passion för musik. Fullständig lycka är en livekonsert, lokal folkmusik och alla skivor och skivspelare. Roys första skivspelare var en gammal Colaro som efter en hel del engagemang och arbete fick nytt liv.

Lite senare visade Roys rumskompis upp sin stereo med bland annat en Garrard SP25 skivspelare och Roy insåg att hans egna gamla Caloro skivspelare kunde förbättras avsevärt. Roy fick tag i en begagnad Connoisseur skivspelare och han började genast bygga om och modifiera den. Redan 1972 blev Roys skivspelare omskriven i 'hi-fi Sound' som hade artikelserien 'Casebook' vilken handlade om läsarnas egna musikanläggningar.

Se alla skivspelare

Vid den här tiden ansågs inte skivspelaren vara någon särskilt viktig del av en anläggning men skribenten insåg att den fina ljudkvaliteten i Roys anläggning inte kunde bero bara på de mäktiga högtalarna. Skribenten var förbryllad…

Se Pickuper / Tillbehör för vinylspelareNålar / RIAA-steg

En stjärna är född

Roy jobbade för Ford och på kvällstid installerade han Hifi-anläggningar åt sina vänner och byggde högtalare som han sålde.

Han spenderade frustrerande mycket tid till att modifiera och ändra nya skivspelare innan han kände att han kunde leverera dem med gott samvete. Frustrationen kombinerad med vetskapen att han kunde överträffa de andra fick honom på andra tankar och så föddes hans första egna skivspelare: Planet.

1973 registrerade Roy firman Rega Research Ltd. tillsammans med hans dåvarande affärspartner, Tony Relph (Tony RElph och Roy GAndy).

Under en tid fortsatte Roy att jobba för Ford medan han byggde skivspelare på kvällstid behjälpt av sina partners. Roys mamma gick också med på att hjälpa till under två veckor men kom att fortsätta i 15 år. Roy löste sedan ut Tony Relph och köpte en liten fabrikslokal i Rochford.

1975 lanserades skivspelaren Planar 2 och därefter Planar 3 och Rega blir nu berömda för sina mästerliga skivspelare.

Se Rega Planar 1 PlusRega Planar 2Rega Planar 3 50th Anniversary Edition

1980 hittade Roy en övergiven fabrikslokal på Park Street i Westcliff-on-Sea, Essex, som han köpte, målade grön och byggde om till en kompakt men väl fungerande Hifi-fabrik. 1983, efter sju års utveckling, kom de nya revolutionerande tonarmarna RB300 och RB250.

Under sent 1980-tal, 1988, kom Rega's första pickuper, Bias och Elys, och de sålde i över 1000 exemplar redan under sin första månad.

Lanseringen av de egna pickuperna var ett stort steg på vägen till att erbjuda kompletta Rega-system. Under sommaren 1989 släpptes Regas första högtalare; Ela. Rega Ela tillverkades först i Danmark men produktionen lades snart om och Ela byggdes istället av Rega själva.

1991, tog Rega steget fullt ut och introducerade sina första två förstärkare, Elex och Elicit, och nu följde en period av dramatisk expansion.

Det kompletta Rega musiksystemet är nu fött

En helt ny fabrik byggdes 1992 på The Temple Farm Industrial Estate in Southend-on-Sea och den nya fabriken är designad av Roy själv.

Roy Gandy fortsätter att styra och leda Rega inte minst som en medlem i Regas avdelning för utveckling och formgivning.

Roy styr det mesta av Regas internationella utveckling och han är delaktig i expansionen i nya exportmarknader.

Rega fortsätter sin filosofi att tillverka Hifi-produkter av högsta kvalitet och som är pålitliga och ytterst prisvärda.

Är du intresserad av att läsa mer?

Begagnad HiFi - En Nybörjarguide!

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Rörförstärkare - En Nybörjarguide!

Aktiva högtalare - En Nybörjarguide!

Ström - En Nybörjarguide!

Golvhögtalare vs Stativhögtalare - En nybörjarguide!

Vad är en DAC? - En Nybörjarguide!

Begagnade favoriter 2023

Technics Skivspelare - I Fokus

« Tillbaka till alla inlägg

Rekommenderade produkter