Få upp till 10 000kr i inbyte mot en ny receiver från Onkyo eller Pioneer
« Tillbaka till alla inlägg

Vinylspelare - En Nybörjarguide!

Publicerad 2024-05-17 av Simon Svanberg


Välkommen till världen av vinylspelare, en plats där musikälskare och audiofiler möts för att uppleva ljud på ett sätt som är unikt för vinylskivor. Att utforska denna klassiska teknologi kan vara både spännande och givande, men för nybörjare kan det också vara överväldigande att navigera i de olika delarna och processerna för att spela vinylskivor.

I denna uppdaterade guide kommer vi att ta dig genom grundläggande steg för att komma igång med din vinylspelare, oavsett om du är nybörjare eller bara behöver en uppdatering. Från att förstå komponenterna i en vinylspelare till att hantera dina skivor korrekt och njuta av ljudet på bästa sätt, kommer vi att ge dig den kunskap och vägledning som behövs för att börja din resa in i vinylens värld. Låt oss dyka in och upptäcka det nostalgiska och tidlösa nöjet med att lyssna på musik på vinylskivor.

vinylspelarens_komponenter3.png

Steg 1: Förstå grundläggande komponenter

En vinylspelare består av flera viktiga delar. Här är några av de viktigaste komponenterna:

Tallrik: Tallriken är ytan som skivan placeras på. Det är en viktig komponent och spelar en stor roll för att bibehålla hastighetskonsistens och förhindra att oönskade vibrationer når nål och pickup! 

Tips: Använd en bra skivspelarmatta och en skivpuck för bäst resultat 

Tonarm: Tonarmen på en skivspelare är avgörande för att upprätthålla rätt spårning och kvalitet när du spelar vinylskivor. Den bär pickupen och nålen som "läser" spåren på skivan, och dess rörelse är noga balanserad för att minimera slitage och distortion. Tonarmens design och inställningar påverkar också ljudkvaliteten och ska justeras för korrekt nåltryck med hjälp av motvikten.

Tips: Det enda sättet att få exakt nåltryck är att använda en nålvåg 

Pickup: Pickupen är enheten som omvandlar det fysiska ljudet från nålen till ett elektriskt ljudsignal som sedan kan förstärkas och spelas upp. Detta är en väldigt viktig komponent hos skivspelaren och det är enkelt att uppgradera i framtiden. Två likadana skivspelare med olika pickuper kommer låta olika. Vi kommer diskutera pickuper senare.

Nål: Nålen är den delen av pickupen som fysiskt kommer i kontakt med vinylskivan och avläser ljudinformationen från spåret. En nålens kvalitet och skick är avgörande för ljudkvaliteten och nålar slits med tid, speciellt om du har för hårt nåltryck, smutsiga skivor och/eller är är vårdslös när du placerar nålen på skivan. 

Motor: Skivspelare kan drivas på två sätt, direkt eller via rem. Ett exempel på direktdriven skivspelare är Technics SL-1200GR2 och ett exempel på remdriven skivspelare är Rega Planar 6

Plint: Fungerar som grunden. Även om plinten finns där för estetiska ändamål, är det också en viktig del av skivspelarens akustik samt rymmer allt det fina: de komplicerade, elektroniska bitarna som får din skivspelare att fungera. 

Vinylspelarens komponenter: Tornarm

Steg 2: Välj rätt vinylspelare

Det finns många olika vinylspelare att välja mellan, så det är viktigt att välja en som passar dina behov och budget. Tänk på följande faktorer vid val av en vinylspelare:

Direktdriven eller remdriven: Den direktdrivna skivspelaren håller motorn direkt under tallriken. De är populära hos DJs då de kan enkelt snurra åt båda hållen utan att skada motorn. Den direktdrivna skivspelaren har också en snabbstartsfunktion. 

Som namnet antyder är en remdriven vinylspelare en skivspelare som använder en rem för att snurra sin tallrik. Denna skivspelare har vanligtvis sin motor på sidan av enheten, med remmen virat runt skivtallriken. Detta kan vara allt från att sitta precis utanför på kanten av själva tallriken, eller runt den yttre kanten av den inre tallriken där den yttre tallriken sitter. Remmen ser till att motorn lätt kan isoleras från tallriken. Detta kan ofta leda till att spelaren tar några sekunder innan det kan komma upp i full fart. Eftersom skivspelaren drivs av en rem slits den ut och behöva bytas ut efter ett tag. Den goda nyheten är att, även om detta är irriterande, är processen enkel och billig. Fördelen är att det är mindre vibrationer, vilket leder stabilare tallrik och bättre ljudåtergivning.

Rem och direktdriven vinylspelare

Automatisk eller manuell: Med en automatisk skivspelare behöver du bara trycka på en knapp för att starta och stoppa uppspelningen. Tonarmen lyfts automatiskt och placeras på rätt position på skivan när du startar. Du behöver manuellt lyfta tonarmen från sin hållare och placera den försiktigt på vinylskivan för att starta avspelningen. När skivan är slut måste du lyfta tonarmen och placera den tillbaka på sin hållare för att stoppa avspelningen.

Budget: Bestäm hur mycket du är villig att spendera. Vinylspelare kan variera i pris från någon tusenlapp till flera hundra tusen kronor. Tänk på att du oftast behöver nödvändiga tillbehör som kablar, rengöring och RIAA-Steg. 

Nya eller begagnade:
Du kan köpa nya eller begagnade vinylspelare. Begagnade spelare kan vara ett budgetalternativ, men se till att de är i gott skick och fungerar korrekt. Våra begagnade skivspelare är funktionstestade och vi lämnar alltid 6 månader garanti.

Läs mer om begagnad Hifi här

Funktioner: Titta på vilka funktioner som är viktiga för dig. Vill du ha ett inbyggt RIAA-steg eller USB-anslutning för att digitalisera dina skivor? Överväg vilka funktioner som är viktiga för ditt lyssnande och inspelning.

p1013242_1.jpg

Steg 3: Börja använda din vinylspelare

När du har köpt din vinylspelare, här är några steg för att installera den:

Placering:
Välj en plats för din vinylspelare där den inte kommer i direkt solljus eller nära värmekällor som element eller radiatorer. Detta kan påverka skivorna negativt. 

Nivå och stabilitet: Se till att din spelare är plan och stabil. En ojämn yta kan orsaka problem med avspelning och skada både skivor och nålen.

Anslutningar: Anslut din vinylspelare till en förstärkare eller högtalare med hjälp av de medföljande kablarna eller de du köpte med. Följ tillverkarens anvisningar för korrekta anslutningar.

Justeringar: Följ tillverkarens anvisningar för att justera tonarmen och kalibrera pickupen. Detta kan vara en känslig process, så var försiktig och noggrann. 

Här hittar du tillbehör för din skivspelare

Pro-Ject Debut Pro vinylspelare

Steg 4: Skötsel och underhåll

Att ta hand om sin skivspelare och skivsamling är avgörande för att upprätthålla både ljudkvalitet och långvarig njutning av musiken. En välskött skivspelare och skivsamling kan erbjuda en unik och autentisk musikupplevelse som digitala format ofta inte kan återskapa.

För det första är regelbunden rengöring och underhåll av skivspelaren nödvändig för att undvika slitage och för att säkerställa att nålen kan röra sig fritt över skivans yta. En smutsig nål eller damm på skivspelaren kan leda till försämrad ljudkvalitet och till och med skador på skivan.

Vinylskivor är känsliga för damm, fingeravtryck och andra föroreningar som kan samlas på ytan. När nålen på din skivspelare rör sig över dessa ytor kan dessa partiklar skapa ojämnheter och störningar i ljudet, vilket direkt påverkar den övergripande ljudkvaliteten.

Investera tid i att upprätthålla rengöringen av dina vinylskivor så kan du säkerställa att de fortsätter att leverera en högkvalitativ och störningsfri musikupplevelse över tid.

Lock: Använd ett lock när spelaren inte används för att skydda den mot damm och smuts. Har din spelare inte lock kan du se om vi har något som passar. Se alla Skivspelarlock här

Våra tips på tillbehör:

RIAA-Steg

Vad är ett RIAA/Phono-steg och varför behöver jag det?

Ett RIAA-steg, även känt som phono-förförstärkare, spelar en nyckelroll när du fördjupar dig i världen av vinylskivor. När du sätter nålen på skivan och startar din skivspelare genereras en signal från pickupen, men det är här RIAA-steget kommer in i bilden.

För att verkligen uppleva ljudet från din vinylsamling på bästa sätt behöver den svaga signalen från pickupen förstärkas avsevärt. Jämfört med moderna ljudkällor, som CD-spelare eller streamers, är skivspelarens signal betydligt svagare. RIAA-stegets huvudfunktion är att göra denna förstärkning möjlig.

Men förstärkning är inte den enda uppgiften för RIAA-steg. Under själva inspelningsprocessen används en specifik RIAA-utjämningskurva för att kompensera för tekniska begränsningar och optimera lagringsutrymmet på vinylskivan. Detta resulterar i att vissa frekvenser förvrängs eller minskas innan de pressas på vinyl. När du sedan spelar upp skivan måste RIAA-steg använda samma utjämningskurva för att korrigera frekvensresponsen och återställa ljudet till sitt ursprungliga tillstånd.

Så, sammanfattningsvis, om du vill njuta av din vinylsamling på riktigt och låta musiken strömma genom ditt ljudsystem på ett optimalt sätt, är ett RIAA-steg eller phono-förförstärkare helt nödvändigt. Det är den hemliga ingrediensen som gör att vinyluppspelning verkligen kommer till liv.

Att avgöra om du redan har en inbyggd phono-förförstärkare kan vara enkelt eller lite mer komplicerat beroende på ditt ljudsystem. Om din skivspelare eller förstärkare har en tydligt märkt phono-ingång, med eller utan en jordskruv, har du troligen redan en inbyggd phono-förförstärkare.

riaa.png

Det finns olika varianter av phono-förförstärkare, inklusive de inbyggda i vissa skivspelare, förstärkare eller till och med moderna högtalare. Många nyare skivspelare och förstärkare, såväl som en del högtalare, kommer med inbyggda RIAA-steg för att underlätta användningen för nybörjare.

Inbyggda RIAA-steg har oftast endast stöd för MM-pickuper. Läs vidare för mer detaljerad förklaring.

Så, om du har tagit upp intresset för vinyl och redan har en skivspelare eller ljudutrustning, ta en titt på dess ingångar och leta efter "phono" – det kan vara din nyckel till att upptäcka musikens rika värld på vinyl.

Läs RIAA-steg - En Nybörjarguide!

MM och MC pickup, vad är det?

Skillnaden mellan MM (Moving Magnet) och MC (Moving Coil) pickuper i en skivspelare ligger i hur de är konstruerade och hur de genererar elektriska signaler från rörelserna på en vinylskiva.

I en MM-pickup sitter magneten på nålen och omges av en spole. När nålen rör sig över vinylskivans spår, skapas en elektrisk spänning i spolen genom förändringarna i magnetfältet. MM-pickuper har vanligtvis en högre utgångsnivå, vilket gör att de ofta kan anslutas direkt till en förstärkare utan behov av en extra phono-förförstärkare.

Å andra sidan har MC-pickuper en rörlig spole istället för en magnet. När nålen rör sig, skapar den en elektrisk spänning i den rörliga spolen genom rörelsen i ett fast magnetfält. MC-pickuper har vanligtvis en lägre utgångsnivå jämfört med MM-pickuper, vilket gör att de oftast kräver en extra förstärkning genom en speciell MC-phono-förförstärkare innan de ansluts till en förstärkare.

Se alla pickuper

I sammanfattning erbjuder MM- och MC-pickuper olika fördelar och utmaningar, och valet mellan dem beror på användarens preferenser, ljudsystemets konfiguration och önskade ljudkvalitet. MM-pickuper anses ofta vara mer användarvänliga, medan MC-pickuper lockar de som söker högre prestanda och är villiga att investera i en mer avancerad ljudupplevelse.

De flesta RIAA-steg har stöd får båda pickup-typerna och har ofta en switch på baksidan för detta (se bild nedan). Se till att köpa ett RIAA-steg som har stöd för den pickupen du har idag och överväg även om du vill uppgradera i framtiden.

pickuepr.png

Vi ser alltid fram emot att du besöker butiken på Götgatan eller kontaktar oss innan du tar steget att välja din nya skivspelare. Är du en nybörjare? Vi är här för att ge dig all information du behöver och guida dig genom ditt val. När du går härifrån med en skivspelare är den rätt och dig och du vet precis hur den fungerar.

Även om du redan är väl insatt är du välkommen att besöka oss. Utforska vårt sortiment av skivspelare och tillbehör. Lyssna på skillnaderna mellan olika pickuper, RIAA-steg och högtalare.

Köpa vinylspelare ska inte vara komplicerat. Välkommen in eller kontakta oss på info@referenceaudio.se så hjälper vi dig!

Är du intresserad av att läsa mer?

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Vad är en DAC? - En Nybörjarguide!

Technics Skivspelare - I Fokus

10 låtar du borde prova i din anläggning

Musical Fidelity A1 - I Fokus

Få renare ström med IsoTek - I Fokus

CD-Spelare - En Nybörjarguide!

Projektorer - En Nybörjarguide!

« Tillbaka till alla inlägg

Rekommenderade produkter