- I sommar from vecka 21 har butiken stängt på söndagar -
« Tillbaka till alla inlägg

RIAA-steg - En Nybörjarguide!

Publicerad 2024-02-23 av Jonathan Österberg

Vinylskivor har återigen tagit världen med storm, och med dem kommer ett essentiellt element för den sanna ljudupplevelsen – RIAA-steg. Många nykomlingar inom vinylvärlden stöter på termen utan att helt förstå dess betydelse. Låt oss utforska vad ett RIAA-steg är och varför det är nyckeln till att låsa upp magin i din vinylsamling.

Läs mer om vinylspelare här

Vad är ett RIAA/Phono-steg och varför behöver jag det?

Ett RIAA-steg, även känt som phono-förförstärkare, spelar en nyckelroll när du fördjupar dig i världen av vinylskivor. När du sätter nålen på skivan och startar din skivspelare genereras en signal från pickupen, men det är här RIAA-steget kommer in i bilden.

För att verkligen uppleva ljudet från din vinylsamling på bästa sätt behöver den svaga signalen från pickupen förstärkas avsevärt. Jämfört med moderna ljudkällor, som CD-spelare eller streamers, är skivspelarens signal betydligt svagare. RIAA-stegets huvudfunktion är att göra denna förstärkning möjlig.

Men förstärkning är inte den enda uppgiften för RIAA-steg. Under själva inspelningsprocessen används en specifik RIAA-utjämningskurva för att kompensera för tekniska begränsningar och optimera lagringsutrymmet på vinylskivan. Detta resulterar i att vissa frekvenser förvrängs eller minskas innan de pressas på vinyl. När du sedan spelar upp skivan måste RIAA-steg använda samma utjämningskurva för att korrigera frekvensresponsen och återställa ljudet till sitt ursprungliga tillstånd.

Så, sammanfattningsvis, om du vill njuta av din vinylsamling på riktigt och låta musiken strömma genom ditt ljudsystem på ett optimalt sätt, är ett RIAA-steg eller phono-förförstärkare helt nödvändigt. Det är den hemliga ingrediensen som gör att vinyluppspelning verkligen kommer till liv.

Att avgöra om du redan har en inbyggd phono-förförstärkare kan vara enkelt eller lite mer komplicerat beroende på ditt ljudsystem. Om din skivspelare eller förstärkare har en tydligt märkt phono-ingång, med eller utan en jordskruv, har du troligen redan en inbyggd phono-förförstärkare.

riaa.png

Det finns olika varianter av phono-förförstärkare, inklusive de inbyggda i vissa skivspelare, förstärkare eller till och med moderna högtalare. Många nyare skivspelare och förstärkare, såväl som en del högtalare, kommer med inbyggda RIAA-steg för att underlätta användningen för nybörjare.

Inbyggda RIAA-steg har oftast endast stöd för MM-pickuper. Läs vidare för mer detaljerad förklaring.

Så, om du har tagit upp intresset för vinyl och redan har en skivspelare eller ljudutrustning, ta en titt på dess ingångar och leta efter "phono" – det kan vara din nyckel till att upptäcka musikens rika värld på vinyl.

Se alla förstärkare med inbyggt RIAA-steg

Vad är en RIAA-utjämningskurva?

En RIAA-utjämningskurva är en specifik frekvensresponskurva som används vid inspelning och återgivning av ljud på vinylskivor. Dess syfte är att kompensera för tekniska begränsningar och optimera utnyttjandet av lagringsutrymmet på skivan. RIAA-standarden infördes av Recording Industry Association of America (RIAA) och antogs som en branschstandard på 1950-talet.

När ljud spelas in på vinylskivor, används en kurva för att förändra frekvensresponsen på ett sätt som minimerar fysiska begränsningar och optimerar användningen av skivans yta. Detta innebär att vissa frekvenser förvrängs eller reduceras under inspelningsprocessen för att spara plats och undvika att nålen hoppar.

RIAA-steg/Phono-förstärkare Gold Note PH-5

När sedan skivan spelas upp, behöver ljudet återställas till sitt ursprungliga tillstånd. RIAA-utjämningskurvan används igen under återgivningen för att korrigera frekvensresponsen och kompensera för de tidigare förändringarna.

Den grundläggande idén bakom RIAA-utjämningskurvan är att sänka de låga frekvenserna och höja de höga frekvenserna. Vid inspelningen ökar låga frekvenser för att minska brus och maximera utrymmet på skivan. Vid återgivningen återställs detta genom att sänka de låga frekvenserna och höja de höga frekvenserna med hjälp av RIAA-utjämningskurvan.

Så, RIAA-utjämningskurvan är en avgörande komponent för att säkerställa att ljudet från vinylskivor återges korrekt och att vi kan njuta av en trogen ljudupplevelse när vi lyssnar på musik från detta klassiska medium.

Se alla RIAA-steg

Hur fungerar impedans på RIAA-steg?

Impedansen i ett RIAA-steg spelar en avgörande roll för att säkerställa att ljudsignalen från skivspelaren överförs korrekt och integreras sömlöst med resten av ljudsystemet. Impedansen kan påverka flera aspekter av ljudkvaliteten och signalöverföringen i detta sammanhang.

En viktig aspekt av impedanshantering i ett RIAA-steg är att säkerställa att dess ingångsimpedans är väl anpassad till skivspelarens pickup. Varje pickup har en specifik impedans, och för att undvika signaldegradering eller förlust bör RIAA-stegens ingångsimpedans vara kompatibel eller korrekt matchad med den.

Luxman EQ-500 RIAA

Förutom matchningen med pickupen spelar impedansen också en roll vid överföringen av signalen till andra ljudkomponenter. Om impedansmismatch uppstår mellan RIAA-steg och den efterföljande förstärkaren eller andra enheter kan det leda till försämrad ljudkvalitet och signaldegradering.

Därför är noggrannhet och korrekt matchning av impedansen avgörande för att säkerställa att RIAA-stegens prestanda är optimal och att ljudet från vinylskivan överförs med hög kvalitet genom ljudsystemet. Det är ett viktigt hänsynstagande för ljudentusiaster och tekniker som strävar efter att skapa en komplett och välfungerande vinyluppspelningsupplevelse.

iPhono3 Black Label Kompakt RIAA i världsklass!

MM och MC pickup, vad är det?

Skillnaden mellan MM (Moving Magnet) och MC (Moving Coil) pickuper i en skivspelare ligger i hur de är konstruerade och hur de genererar elektriska signaler från rörelserna på en vinylskiva.

I en MM-pickup sitter magneten på nålen och omges av en spole. När nålen rör sig över vinylskivans spår, skapas en elektrisk spänning i spolen genom förändringarna i magnetfältet. MM-pickuper har vanligtvis en högre utgångsnivå, vilket gör att de ofta kan anslutas direkt till en förstärkare utan behov av en extra phono-förförstärkare.

Å andra sidan har MC-pickuper en rörlig spole istället för en magnet. När nålen rör sig, skapar den en elektrisk spänning i den rörliga spolen genom rörelsen i ett fast magnetfält. MC-pickuper har vanligtvis en lägre utgångsnivå jämfört med MM-pickuper, vilket gör att de oftast kräver en extra förstärkning genom en speciell MC-phono-förförstärkare innan de ansluts till en förstärkare.

Se alla pickuper

I sammanfattning erbjuder MM- och MC-pickuper olika fördelar och utmaningar, och valet mellan dem beror på användarens preferenser, ljudsystemets konfiguration och önskade ljudkvalitet. MM-pickuper anses ofta vara mer användarvänliga, medan MC-pickuper lockar de som söker högre prestanda och är villiga att investera i en mer avancerad ljudupplevelse.

De flesta RIAA-steg har stöd får båda pickup-typerna och har ofta en switch på baksidan för detta (se bild nedan). Se till att köpa ett RIAA-steg som har stöd för den pickupen du har idag och överväg även om du vill uppgradera i framtiden.

Prisvärt RIAA-steg för MM och MC ifi zen air phono

Är du intresserad av att läsa mer?

Begagnad HiFi - En Nybörjarguide!

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Vad är en DAC? - En Nybörjarguide!

Technics Skivspelare - I Fokus

Aktiva högtalare - En Nybörjarguide!

Musical Fidelity A1 - I Fokus

Golvhögtalare vs Stativhögtalare - En nybörjarguide!

Projektorer - En Nybörjarguide!

« Tillbaka till alla inlägg