- I sommar from vecka 21 har butiken stängt på söndagar -
« Tillbaka till alla inlägg

Ström - En Nybörjarguide!

Publicerad 2023-07-21 av Simon Svanberg

Inom världen av HiFi är detaljerna avgörande för att uppnå en otrolig musikalisk upplevelse. Utöver högtalare, förstärkare och ljudkällor spelar strömprodukter en viktig roll för att leverera den bästa ljudkvaliteten till ditt system. I detta blogginlägg kommer vi att utforska hur strömprodukter kan förbättra din HiFi-upplevelse och vilka alternativ som finns på marknaden idag.

Hur påverkar ström ljudkvalitet?

Brus och störningar: Strömmen som kommer från elnätet kan innehålla olika former av brus och störningar, såsom elektrisk interferens, högfrekvent brus och spänningsvariationer. Dessa störningar kan påverka ljudkvaliteten genom att lägga till oönskade ljud och förlora fina detaljer i musiken.

Elektromagnetisk interferens (EMI) och radiofrekvent interferens (RFI): Elektriska apparater och andra elektroniska enheter kan generera EMI och RFI som kan påverka ljudkvaliteten i ett HiFi-system. Dessa interferenser kan orsaka störningar och oönskade signaler som påverkar musiksignalen. 

Spänningsvariationer och strömstabilitet: En stabil och konstant strömförsörjning är viktig för att bibehålla korrekt funktion och prestanda hos dina komponenter. Spänningsvariationer och ojämn strömförsörjning kan påverka förstärkarens effektivitet och påverka ljudkvaliteten genom att minska dynamiken, förvränga ljudet eller skapa ojämnhet i ljudbilden. 

Jord: En korrekt jordning är avgörande för att minimera brus och förhindra eventuella markljud eller elektriska störningar i ljudet. En bra strömförsörjning med rätt jordning kan bidra till att eliminera jordljud och förbättra signalens renhet.


Varför är strömprodukter viktiga för HiFi-system?

När vi tänker på att bygga upp ett imponerande HiFi-system tänker vi ofta på högtalare och förstärkare, men strömprodukter förtjänar också vår uppmärksamhet. Strömkällan som matar ditt system kan påverka ljudkvaliteten genom att filtrera bort störningar och spänningsvariationer. Strömprodukter hjälper till att skapa en ren och stabil strömförsörjning, vilket minimerar brus och ger dig en mer detaljerad ljudbild.

Typer av strömprodukter för HiFi-system

Strömrenare: En strömrenare fungerar som ett filter för att rena strömmen som når ditt HiFi-system. Den tar bort brus, elektrisk störning och spänningsvariationer som kan påverka ljudkvaliteten negativt. Genom att ansluta dina komponenter till en strömrenare kan du förbättra detaljrikedomen och dynamiken i musiken.

Ett exempel på en strömrenare är Plixir Elite BDC: PLiXiR Elite BDC är designad för att reducera alla brustyper som finns i en DC-strömförsörjning. Vid djupgående studier är det uppenbart att traditionella DC-strömförsörjningskretsar inte kan eliminera dem alla. Dessa inkluderar jordslingström och diodlikning/föroreningsljud.

Det första stegets förreglering filtrerar huvuddelen av bruset, särskilt högfrekvent brus, och värmen från andra stegets spänningsregulator. 2-stegsregleringen är designad som en "grind" för att förhindra nedströmsljudet från att passera tillbaka till växelströmshandtagarna.


Strömfördelare
: En strömfördelare är en enhet som tar emot ström från vägguttaget och fördelar den till flera enheter i ditt HiFi-system. Genom att använda en strömfördelare kan du undvika överbelastning av vägguttaget och säkerställa att varje komponent får tillräckligt med ström för att fungera optimalt.

Ett exempel på en strömfördelare är IsoTek Aquarius V5: Strömfördelningen i Aquarius V5 är utformad med individuell filtrering för varje uttag. Det innebär att varje komponent i ditt system får en ren och isolerad strömförsörjning utan att påverkas av andra enheter. Detta hjälper till att minimera korskontaminering och störningar mellan olika komponenter och ger en renare ljudbild. Aquarius V5 använder även högeffektiva strömledare för att minimera strömförluster och ge en effektiv strömförsörjning till dina komponenter. Detta bidrar till att optimera prestandan och stabiliteten hos dina HIFI-enheter. Aquarius V5 är också utrustad med inbyggt skydd mot spänningsstörningar och överbelastning. Detta hjälper till att skydda dina värdefulla HIFI-komponenter från eventuella strömrelaterade skador och ger en trygg användning av systemet.


Strömkablar: Strömkablar spelar en viktig roll i att leverera ren ström till dina HiFi-komponenter. Kvaliteten på strömkablarna kan påverka hur effektivt störningar filtreras bort och hur väl strömmen når dina enheter. Att investera i högkvalitativa strömkablar kan bidra till att förbättra ljudkvaliteten och minska elektrisk interferens.

Ett exempel på strömkabel är The Chord Company Clearway Power: Chord Company Clearway Power är den perfekta strömförsörjningsuppgraderingen för första steget för alla systemnivåer. Den mest uppenbara skillnaden mellan denna och en vanlig nätkabel är den dubbla folieskärmen som sitter under yttermanteln som minskar all interaktion med närliggande kablar och minskar upptagningen av det högfrekventa ljud som är så vanligt i det moderna hemmet. Clearway Power är en unik Chord Company-design, handbyggd och noggrant testad i Storbritannien. Den unika och mycket effektiva skärmen med dubbla folie, i kombination med de högrena flertrådiga kopparledarna och högspecifika pluggarna, har gjort det möjligt för dem att erbjuda en imponerande prestandanivå till ett överkomligt pris.

Denna kabeldesign kan inte bara förbättra den övergripande musikaliska prestandan hos HiFi- och ljudkomponenter utan tack vare det unika skärmningssystemet kan den också förbättra bildkvaliteten när den används i TV- och biosystem.När det gäller att skapa en otrolig HiFi-upplevelse är varje detalj viktig. Strömprodukter spelar en viktig roll i att ge ren och stabil strömförsörjning till ditt system, vilket resulterar i förbättrad ljudkvalitet och en mer engagerande musikalisk upplevelse. Genom att investera i högkvalitativa strömprodukter som strömrenare, strömfördelare och strömkablar kan du ta din HiFi-upplevelse till en ny nivå av kvalitet och njutning.

Se alla strömprodukter här

« Tillbaka till alla inlägg

Rekommenderade produkter