Få upp till 10 000kr i inbyte mot en ny receiver från Onkyo eller Pioneer
« Tillbaka till alla inlägg

Musical Fidelity A1 - I Fokus

Publicerad 2023-08-04 av Simon Svanberg

I världen av ljudutrustning finns det produkter som lyckas bli legendariska och uppnå kultstatus. En sådan ikonisk produkt är Musical Fidelity A100. Sedan sin lansering har denna förstärkare förbluffat audiofiler över hela världen med sin enastående ljudkvalitet och oöverträffade prestanda. I detta blogginlägg kommer vi att utforska den tidlösa kraften hos Musical Fidelity A100/A1 och varför den fortfarande är en av de mest eftertraktade förstärkarna på marknaden.

En imponerande historia

Musical Fidelity är ett brittiskt företag som har varit i branschen i över tre årtionden och har byggt upp ett rykte för att tillverka ljudutrustning av högsta kvalitet. Musical Fidelity A100 introducerades för första gången på 1980-talet och blev omedelbart en succé. Den erbjöd enastående ljud och högpresterande funktioner till ett överkomligt pris, vilket gjorde den tillgänglig för en bred publik.

Ljudkvalitet i världsklass

En av de främsta anledningarna till att Musical Fidelity A100 har en sådan enastående status är dess ljudkvalitet. Förstärkaren är känd för sin otroliga detaljrikedom, precision och dynamik. Den fångar nyanserna och subtiliteterna i musik med en exceptionell klarhet och realism. Oavsett om du lyssnar på klassisk musik med sina intrikata orkesterarrangemang eller rockmusik med kraftfulla gitarriff, kommer Musical Fidelity A1 att leverera ljudet med en ojämförlig kvalitet.

Tidslös design

En annan anmärkningsvärd aspekt hos Musical Fidelity A1 är dess tidlösa design. Den har en minimalistisk och ren estetik som har hållit sig aktuell genom åren. Förstärkaren är elegant och diskret i sitt utseende, med en solid konstruktion som signalerar hållbarhet och kvalitet. Musical Fidelity A100 är en enhet som ser lika bra ut i vilken ljudanläggning som helst, oavsett om det är en modern eller klassisk inredning.

Mångsidighet och användarvänlighet

Musical Fidelity A100 är också känd för sin mångsidighet och användarvänlighet. Förstärkaren har ett brett utbud av anslutningsmöjligheter, vilket gör att den kan integreras sömlöst med olika ljudkällor och högtalare. Den har också intuitiva kontroller och inställningar, vilket gör den lätt att använda även för personer som inte är ljudentusiaster. Musical Fidelity A100 är helt enkelt en förstärkare som är utformad för att vara tillgänglig och njutbar för alla.


2023

Ny för 2023, för första gången sedan den första releasen, har de behållit alla specifikationer, utseendet och kretsarna för 1985 års återgivning för dem som missade det första gången. Med en uppdaterad transformator, nätaggregat och moderna komponenter med låg ljudnivå har Musical Fidelity återupplivat formeln och är stolta över att återintroducera det fräscha originalet – tre decennier senare.

Tekniken

A1 är byggd kring en helt diskret och symmetrisk klass A-topologi. Den kan mata ut 25W ren Klass A-effekt vid 8 ohm belastning med 25A maximal effekt. Även om siffrorna här kan tyckas ganska låga, är förmågan för slutsteget att driva svåra högtalare ett litet mirakel i sig. Förstärkarens design är dynamisk klass A, och om klass A stående ström överskrids kommer den automatiskt att tillåta mer. Den "glider" (INTE "växlar") smidigt till klass B-stil, vilket tillfälligt tillåter det ytterligare strömdrag som behövs.

Strömförsörjning

Den nya A1 har fått en uppdaterad transformator från delade (1985 original) till mer effektiva "dual mono split rail"-lindningar. Förstärkarstegen försörjs av helt oberoende vänster och höger strömförsörjning för bättre effekthantering och stereoavbildning och varje effektförstärkare har nu dubbel matningskapacitet vilket resulterar i minskat rippel och brus. Transformatorns buller och värmeavledning reduceras på grund av bättre effektivitet och uppdaterade komponenter. Huvudförsörjningen är filtrerad för bättre reglering och minskad överspänning.

Förförstärkare

Förförstärkarkretsen med låg brus är densamma som den ursprungliga designen från 1985 och, som nämnt ovan, drar man stor nytta av de förbättrade, helt utjämnade och reglerade strömförsörjningarna. Bland de märkbara förändringarna, en som omedelbart fångar ögat är tillägget av en ny "direkt" omkopplare vid förförstärkarsteget. Med den här omkopplaren kan du helt kringgå förstärkningsblocket före volymkontrollen, vilket resulterar i ungefär 10dB mindre förstärkning. Denna funktion visar sig vara särskilt fördelaktig när man arbetar med moderna eller högeffekts digitala källor, vilket möjliggör finjustering av volympotentiometerns räckvidd och rymmer känsliga högtalare. Dessutom har en anmärkningsvärd uppgradering gjorts av själva volympotentiometern, nu ersatt av en premiumpotentiometer i ALPS RK-serien. Denna högkvalitativa komponent säkerställer överlägsen prestanda och förbättrad precision. Dessutom är potentiometern nu motoriserad, vilket ger dig bekvämligheten att justera volymen från bekvämligheten av din soffa, tack vare den nya medföljande fjärrkontrollen.

Phono

A1 använder ett diskret strömlägesingångssteg för lägsta brusförstärkning av MC- och MM-pickuper. Ett omvandlingssteg för lågbrusström till spänning används för ytterligare förstärkning och RIAA-utjämning. Automatisk ingångsimpedansmatchning för den valda MC-ingången, tillsammans med ökad förstärkning, ökar mångsidigheten hos A1:s phonosteg.

Återkomsten av en riktig Hi-Fi-klassiker

A1 har en hemlighet. Denna hemlighet är enkel: den gör musik. Det låter sött och flytande och skapar en vacker atmosfär runt naturliga instrument. Särskilt i små till medelstora rum, noggrant installerade med ett par fantastiska tvåvägshögtalare. Det är inte ett kraftpaket, men musikälskare kommer att vårda dess förmågor. Det är inte heller en produkt som du vill dölja. Ett perfekt exempel på form följer funktion. De överdimensionerade kylflänsarna definierar A1:s utseende, men de är viktiga för dess funktion. Verkligen unik, från utsidan och insidan. A1 har ett sött, varmt, fylligt och spännande ljud. Ingen hårdhet, Bara ren musik. Den blir inte lerig och trots sin lägre effekt driver den svåra högtalare med lätthet. Den förblir ren ända till sin effektgräns. Att höra vad A1 gör är att höra vad HiFi ska göra: det gör musik, ren och skär.

Musical Fidelity A1 är inte bara en förstärkare, det är en ikon inom ljudvärlden. Dess enastående ljudkvalitet, tidlösa design och användarvänlighet har gjort den till en favorit bland musikälskare i över tre årtionden. Oavsett om du är en audionörd som söker det bästa ljudet eller en person som bara vill ha en förstärkare som kan leverera enastående musikupplevelser, är Musical Fidelity A1 ett val som inte kommer att göra dig besviken. Det är en kraftfull påminnelse om att bra design och kvalitet kan överleva tidens gång och fortsätta leverera musikglädje år efter år.

« Tillbaka till alla inlägg