Få upp till 10 000kr i inbyte mot en ny receiver från Onkyo eller Pioneer
« Tillbaka till alla inlägg

Digitala signalkablar – En Nybörjarguide!

Publicerad 2024-06-21 av Jonathan Österberg

Diskussionen om huruvida digitala kablar kan påverka ljudkvaliteten är en omstridd fråga inom audiofilvärlden. Efter år av A/B-tester och erfarenhet kan vi absolut hålla med om att olika kablar låter annorlunda. Det betyder inte alltid att dyrare kablar låter bättre, till exempel upplevde vi att Chord Epic kablage lät bättre än 46% dyrare Nordost Heimdall när vi provade Stax SRM-T8000 och Stax SR-L700MK2 då Chords varmare ljudsignatur komplimenterade Stax väldigt bra. 

Elektriska egenskaper och störningar

Digitala kablar överför data i form av elektriska signaler. Även om digitala signaler är mer robusta mot störningar än analoga, kan elektriska störningar och brus påverka signalen. Fel i överföringen kan leda till jitter (små tidsskiftningar i signalen), vilket kan påverka ljudkvaliteten, särskilt vid högupplösta ljudformat. Då digitala signaler är binära, kräver de höga datahastigheter. Kablarna måste kunna hantera dessa höga hastigheter utan att förlora information.

Läs mer om jitter här

Kabelns konstruktion och material

Kabelns konstruktion, inklusive ledarens material (koppar, silver etc.), skärmens effektivitet och kontakternas kvalitet, kan alla påverka hur väl kabeln överför signalen utan förlust eller störningar. Vissa menar att bättre material och konstruktion kan minska jitter och andra problem som kan påverka ljudet. 

Dataöverföringsprotokoll

Olika digitala kablar använder olika protokoll (t.ex. USB, HDMI, Toslink), och dessa kan hantera felkorrigering och dataöverföring på olika sätt. Vissa protokoll är mer benägna att påverkas av kabelkvaliteten än andra.

Oehlbach Primus Silver Stream

Mätningar och subjektiva upplevelser

Det finns mätinstrument som kan detektera jitter och andra fel i digital signalöverföring. Dock är det ofta svårt att korrelera dessa mätningar direkt med hörbara skillnader, vilket leder till att många ljudförbättringar som rapporteras av lyssnare inte alltid kan verifieras objektivt.

Även om teorin bakom digitala signaler antyder att alla kablar som kan överföra data korrekt bör låta likadant, finns det flera faktorer, både tekniska och psykologiska, som kan påverka upplevelsen av ljudkvaliteten. För vissa kan investering i dyrare digitala kablar ge en märkbar förbättring, medan andra kanske inte upplever någon skillnad alls. Den slutliga bedömningen blir ofta subjektiv och beroende på individuella preferenser och förväntningar. 

Boka ett demo så kan vi jämföra olika kablar tillsammans!

USB-Kablar

USB-kablar, även kända som Universal Serial Bus-kablar, används för att överföra digitala ljud- och bildsignaler mellan olika enheter, inklusive datorer och streamers. Inom Hifi-världen används USB-kablar ofta för att ansluta datorer till DAC-enheter för att omvandla digitala ljudfiler till analogt ljud som kan spelas upp genom förstärkare och högtalare. Dessa kablar har utvecklats genom åren för att stödja högre överföringshastigheter och kan även överföra ström för att driva vissa enheter. 

Digitala experterna på Innuos tycker att USB är det bästa gränssnittet och rekommenderar att använda det till alla deras produkter.

Köp nu

Chord Company C-USB

Toslink

Toslink-kablar, eller optiska kablar, använder ljus för att överföra digitala ljudsignalerna. Denna typ av kabel är vanligtvis används för att ansluta ljudkällor som CD/DVD-spelare, streamers och TV-apparater till en DAC. Toslink-kablar ger en galvanisk isolering, vilket innebär att det inte finns någon elektrisk kontakt mellan enheterna, vilket minskar risken för elektrisk störning och ger en renare ljudsignal. 

Köp nu

Koaxial

Koaxialkablar används också för att överföra digitala ljudsignaler och är vanligtvis används för att ansluta till exempel streamers och andra enheter till en förstärkare. Dessa kablar använder en koaxial konstruktion där den inre ledaren är omgiven av en yttre skärm, vilket ger bättre skydd mot elektrisk störning och kvalitetsförlust. 

Köp nu

XLR

XLR-kablar är mest kända för att användas för professionella ljudanslutningar, men de används också inom Hifi-världen för att överföra balanserade digitala ljudsignaler. Dessa kablar är vanligtvis används för att ansluta högkvalitativa ljudkällor och förstärkare. XLR-kablar ger en hög immunitet mot störningar och kan överföra ljud över längre avstånd utan att försämra kvaliteten på signalen.

Köp nu

BNC

BNC-kablar (Bayonet Neill-Concelman) används oftast för att överföra digitala videosignaler, men de kan också användas för att överföra digitala ljudsignaler inom Hifi-världen. Dessa kablar har en speciell BNC-kontakt som låses fast med en vridning, vilket ger en stabil anslutning som passar särskilt bra i professionella ljud- och videoapplikationer.

Sammanfattningsvis utgör digitala signalkablar en viktig komponent inom Hifi-världen och möjliggör överföring av högkvalitativa ljud- och bildsignaler mellan olika enheter. Valet av rätt kabeltyp för din specifika anslutning är avgörande för att säkerställa en felfri signalöverföring och uppnå den bästa möjliga ljud- och bildkvaliteten i ditt Hifi-system. Var noga med att överväga kabelns längd, kvalitet och tekniska egenskaper för att matcha dina specifika behov och för att uppnå en optimal ljud- och bildupplevelse.

Köp nu

shawline

Är du intresserad av att läsa mer?

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Vad är en DAC? - En Nybörjarguide!

Technics Skivspelare - I Fokus

10 låtar du borde prova i din anläggning

Musical Fidelity A1 - I Fokus

Få renare ström med IsoTek - I Fokus

CD-Spelare - En Nybörjarguide!

Projektorer - En Nybörjarguide!

« Tillbaka till alla inlägg