Få upp till 10 000kr i inbyte mot en ny receiver från Onkyo eller Pioneer
« Tillbaka till alla inlägg

Nya hörlurar från Focal - I Fokus

Publicerad 2024-05-24 av Jonathan Österberg

Focal är ett franskt företag som har gjort sig ett namn inom audiovärlden med sina högkvalitativa hörlurar och högtalare. Grundat 1979, är Focal känt för sina innovativa högtalare och hörlurar som kombinerar banbrytande teknik med stilren design och hantverksskicklighet. Deras hörlurar, som sträcker sig från premium HiFi modeller till Brusreducerande alternativ, är särskilt uppskattade för sin exceptionella ljudkvalitet och komfort. Focal har blivit en favorit bland både audiofiler och professionella musiker världen över.

Vill man ha öppna eller slutna hörlurar?

Öppna och slutna hörlurar erbjuder olika upplevelser och har sina unika för- och nackdelar, vilket gör dem bättre lämpade för olika användningsområden.

Öppna hörlurar har en design där kåporna är öppna, vilket tillåter ljud att passera både in och ut. Detta ger en mer naturlig och rymlig ljudbild, ofta beskriven som att "ljudet kommer från hela rummet" snarare än direkt i öronen. Fördelarna med öppna hörlurar inkluderar (oftast) en överlägsen ljudkvalitet med bättre ljudscen och en mer exakt representation av ljudkällor. De är också vanligtvis lättare och har bättre ventilation, vilket kan göra dem mer bekväma vid långvarig användning. Nackdelarna är att de inte isolerar ljud väl, vilket betyder att omgivningsljud tränger rätt in och att ljudet från hörlurarna kan höras av omgivningen. 

Focal Hadenys

Slutna hörlurar, å andra sidan, har täta kåpor som effektivt blockerar yttre ljud och förhindrar att ljud läcker ut. Fördelarna med slutna hörlurar inkluderar bättre ljudisolering, vilket gör dem idealiska för användning i bullriga miljöer eller för inspelning och mixning där det är viktigt att inte påverkas av omgivningsljud. De kan också leverera en starkare basrespons tack vare den tätare konstruktionen. Nackdelarna inkluderar en mindre rymlig ljudbild jämfört med öppna hörlurar.

Sammanfattningsvis är valet mellan öppna och slutna hörlurar beroende på användningsområden och personliga preferenser. Öppna hörlurar är utmärkta för hemmabruk och kritisk lyssning där ljudkvalitet och komfort prioriteras, medan slutna hörlurar är mer praktiska för bullriga miljöer, inspelning och situationer där ljudisolering är viktigt. Dock finns det självklart slutna lurar med bättre ljud än öppna hörlurar. Lyssna på de olika typerna och välj den du gillar mest!

Focal Hadenys

Öppna hörlurar för hemmet, Hadenys kombinerar modern design med hi-fi-ljud. De är utrustade med exklusiva Focal-element och levererar ett varmt ljud med anmärkningsvärt djup och precision. Förutom sin akustiska prestanda utmärker sig Hadenys för sin komfort och eleganta estetik.

Designade och tillverkade i Frankrike i Focals verkstäder, 40 mm aluminium/magnesium "M" kupolelement levererar rent hi-fi-ljud som är detaljerat, varmt och dynamiskt. De idealiska hörlurarna för en kompromisslös lyssningsupplevelse hemma.

Focal Hadenys

Focal Azurys

Med Azurys kan du njuta av Focal-ljud var du än är. Dessa slutna hörlurar sticker ut för sin design, sin hi-fi-ljudkvalitet och den uppslukande lyssningsupplevelse de erbjuder, oavsett om de är hemma eller på resande fot. Deras förstklassiga design, infunderad med Focal-teknologier, gör dem till sofistikerade, högpresterande hörlurar.

Azurys är utrustad med aluminium/magnesium "M" kupolelement, konstruerade av våra akustiska specialister och tillverkade i våra verkstäder i Frankrike. Kombinationen av dessa två material ger ljud med exceptionell klarhet och precision.

Focal Azurys

Hörlursförstärkare

Alla hörlurar låter bättre med en hörlursförstärkare, men det är särskilt viktigt när du har en hörlur ur ett finare segment. En bra hörlursförstärkare driver hörlurar med en jämn impedans och gör att återgivningen är korrekt på alla nivåer. Idag är det mycket vanligt att hörlursförstärkarna även har DAC och försteg inbyggt. På det sättet får du enkelt en platssparande ministereo på skrivbordet eller vid din favoritfåtölj.

Hörlursförstärkare är effektförstärkare, anpassad för hörlurar som används för att förstärka ljudet som kommer från en ljudkälla, exempelvis en DAC innan det levereras till hörlurarna. Dessa förstärkare kan även vara portabla och drivas att batterier.

Det finns flera skäl till varför hörlursförstärkare är viktiga och kan förbättra ljudupplevelsen på flera sätt:

Förbättrad ljudkvalitet: Hörlursförstärkare leder till en bättre ljudupplevelse med förbättrad dynamik, klarhet och detaljer i musiken. Förstärkaren hjälper till att uppnå en mer balanserad och nyanserad ljudsignatur, vilket gör det möjligt att höra subtila nyanser och instrumentering i musiken. Även om dina hörlurar inte kräver en förstärkare för att drivas kan en hörlursförstärkare öppna upp dom och ta ljudet till nya nivåer.

Driver krävande hörlurar: Vissa hörlurar, särskilt som är tungdrivna modeller, med hög impedans kräver mer kraft för att leverera en någon slags volym. Många bärbara enheter som smartphones och laptops kan ha begränsad förstärkningskapacitet. Här kommer en separat hörlursförstärkare in, som kan ge tillräcklig kraft för att driva dessa hörlurar på ett sätt som inte skulle vara möjligt med en vanlig ljudkälla.

Mindre brus: Att ha en separat enhet för förstärkning minska bakgrundsbruss och elektromagnetisk interferens, vilket ger en renare ljudsignal till hörlurarna. Detta bidrar till att förbättra upplevelsen och fokuserar användarens uppmärksamhet på musiken utan störningar. När du ber en och samma enhet att göra flera saker samtidigt blir det sällan lika bra som att ha dedikerade komponenteter.

Sammanfattningsvis är hörlursförstärkare viktiga verktyg för ljudentusiaster, musikproducenter och professionella användare som strävar efter att få ut det bästa av sina hörlurar. Genom att ge renare och mer kraftfull ljudsignal bidrar hörlursförstärkare till en förbättrad ljudupplevelse och en djupare koppling till musiken.

Är du intresserad av att läsa mer?

HiFi kablar - En Nybörjarguide!

Vad är en DAC? - En Nybörjarguide!

Technics Skivspelare - I Fokus

10 låtar du borde prova i din anläggning

Musical Fidelity A1 - I Fokus

Få renare ström med IsoTek - I Fokus

CD-Spelare - En Nybörjarguide!

Projektorer - En Nybörjarguide!

« Tillbaka till alla inlägg