Få upp till 10 000kr i inbyte mot en ny receiver från Onkyo eller Pioneer
« Tillbaka till alla inlägg

JBL L100 Classic MKII - I Fokus

Publicerad 2023-08-18 av Simon Svanberg

JBL L100 är en ikonisk högtalare som blev populär under 1970-talet och har fortsatt att vara en eftertraktad modell bland ljudentusiaster och samlare. Dess historia är nära sammanflätad med utvecklingen av hifi och den kreativa energin som präglade eran.

I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet var hifi-ljudsystem på stark frammarsch, och människor började alltmer investera i hemunderhållningssystem som erbjöd högkvalitativt ljud. Det var i denna tid som James Bullough Lansing (JBL), en välkänd pionjär inom ljudindustrin, och hans team började utveckla en högtalare som skulle kunna leverera enastående ljudkvalitet för hemmabruk.

L100-modellen introducerades första gången 1970 och fick snabbt uppmärksamhet på grund av sin imponerande prestanda och slående design. Högtalaren hade en klassisk "vintage" look med träfinish och en framträdande guld JBL-logotyp. Dess signaturutseende och fantastiska ljudkvalitet gjorde den till en omedelbar framgång.

Den tekniska innovationen bakom JBL L100 inkluderade användningen av linjerade element. Detta bidrog till en mer sammanhängande ljudbild och bättre fokusering av ljudet. Högtalaren var också känd för att vara kapabel till att producera hög ljudnivå utan distorsion, vilket gjorde den idealisk för både musiklyssning och hemmabio.

Med tiden genomgick JBL L100 några tekniska förbättringar och designändringar, men dess grundläggande karaktär och charm förblev oförändrad. Trots framsteg inom ljudteknologi och förändrade estetiska trender har JBL L100 behållit sin status som en klassisk och tidlös högtalare.

På grund av sin kultstatus och efterfrågan har JBL återupplivat och återutgivit L100-modellen med moderna uppdateringar, men med bevarad design och ljudfilosofi från originalet. Detta har gett nya generationer av ljudentusiaster möjligheten att uppleva den ikoniska JBL L100-högtalaren och dess legendariska ljudkvalitet.

Således har JBL L100 en fascinerande historia som sträcker sig över årtionden och fortsätter att inspirera och glädja ljudälskare över hela världen.

JBL L100 Classic MKII

JBL har tagit sig an uppgiften att förbättra sin omtyckta Classic serie. Varje element i sina högtalare och har nu avslöjat de förfiningar som gjorts för att lyfta prestandan till nya nivåer.

Bashögtalaren, som finns i L100 och mäter 30 cm, har genomgått en omfattande uppgradering för att uppnå ännu bättre linjäritet. Detta förbättrar ljudkvaliteten och minimerar distorsionen för en ännu renare ljudupplevelse.

Diskanten, en 25 mm titaniumdome, som används både i L100 och L82, har också genomgått förbättringar. Genom att applicera förfiningar på detta element har JBL lyckats höja dess prestandanivåer ytterligare, vilket ger en mer detaljerad och fängslande ljudåtergivning.

Likaså har mellanregistret på 12,5 cm i L100 behandlats med precision och förfiningar för att nå högre prestanda. Detta bidrar till en mer balanserad ljudbild och en bättre integration mellan olika frekvensområden.

JBL har också ägnat sig åt förbättringar av crossover-designen. Genom att implementera dubbla ingångar för bi-wiring ger de användarna möjligheten att ansluta högtalarna på ett sätt som passar deras unika behov och ljudpreferenser. Detta ger en ännu bättre anpassningsbarhet för användarna.

För att säkerställa en stabil och högkvalitativ anslutning till högtalarkablar och andra anslutningar har JBL polerat bindningspostterminalerna noggrant. Dessutom har de introducerat två nya uppsättningar "premium guldplätering" på terminalerna, vilket ger en säkrare anslutning och garanterar en utmärkt ljudåtergivning oavsett vilken typ av kabel eller anslutning som används.

Med dessa omfattande förbättringar och förfiningar har JBL satt standarden högre för ljudkvalitet och prestanda i sina högtalare, vilket ger musikentusiaster och ljudnördar en ännu mer imponerande och engagerande ljudupplevelse.

« Tillbaka till alla inlägg